Muggens värmande effekt!

classic mugEn klassisk mugg när man skall dricka en god kopp kaffe är aldrig fel! Oftast när man skall dricka en varm dryck använder man sig av en mugg, just för att den är mer robust sorts kopp. Muggar rymmer oftast mer vätska än andra mindre koppar och är något mer tåliga. Handtaget vid en mugg är oftast större. Man ser sällan muggar vid finare event och serveringar, eftersom en nättare kopp till de varma dryckerna då används.

Själva designen på en mugg, med tjockare väggar i själva muggen (om man jämför med exempelvis en kaffekopp eller ett glas) har som syfte att hålla drycken varm mycket längre. Idén är att väggarna skall isolera vätskan från övrig kall luft och på så sätt hållas varm längre. Tittar man noggrant på botten av en mugg så märker man att även den är speciell, med en konkav design. Även detta har en isolerande effekt och håller drycken varmare längre.

Muggar har använts länge men i början så var de gjorda av trä och ben alternativt i lera. Idag är muggarna istället producerade i olika keramiska material som exempelvis stengods, porslin eller keramik. Även om dessa är de vanligaste materialen så finns det även muggar i annat material så som plast, stål eller metall. Dessa har samma syfte som en traditionell mugg men är oftast mycket lättare och har ett annorlunda värmemotstånd. För mer information om muggar så kan man läsa på https://sv.wikipedia.org/wiki/Mugg.

Idag finns det oändligt många olika muggar, inte bara olika storlekar och olika material, utan även diverse olika tryck. När man letar efter en mugg kan det vara svårt att välja bland alla vackra alternativ. Med dagens tryck-teknologi så kan man till och med personifiera sin mugg så att den blir alldeles unik. Man kan exempelvis välja sin favorit figur, en flagga, ett landskap, kanske en bild på sina barn för att ge bort till mor- och farföräldrarna eller varför inte en personlig mors eller farsdag present. Alternativen är som sagt otroligt många.